Smażone banany w rumie z lodami - deser, że palce lizać!

Smażone banany w rumie z lodami - deser, że palce lizać!

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Banany wyśmienicie smakują także na ciepło

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Oto przepis na smażone banany w rumie. Lubisz owoce, ale zdecydowanie bardziej smakują ci podawane na słodko? Spróbuj rumowego kluai - bananów smażonych w rumie podawane z lodami, a przekonasz się, jak pyszne mogą być owoce zaserwowane w ten sposób.

Składniki

  • 4 banany

  • 40 mililitrów rumu

  • szczypta cynamonu

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżka soku z limonki

  • 1 łyżka wiórków kokosowych

  • 3 łyżki cukru palmowego

  • 4 gałki lodów waniliowych

  • 4 listki mięty

Przygotowanie krok po kroku:

  • Umyj banany i przekrój je wzdłuż. Nie obieraj ich ze skórki!

  • Na patelni rozpuść masło i połóż banany odwrócone skórką do patelni. Smaż na małym ogniu.

  • Banany skrop rumem i sokiem z limonki. Następnie posyp cynamonem i cukrem palmowym. Gdy zauważysz, że cukier się karmelizuje, to znak, że banany są już gotowe. Zdejmij je z kuchenki i ułóż na talerzu.

  • Tak przygotowane banany podawaj z gałką lodów waniliowych. Udekoruj malinami oraz wiórkami kokosowymi, a na lody połóż listek mięty.

Ocena: 0