Pianki marshmallow - sprawdzony przepis szefa cukierni Miodowa w Warszawie

2021-03-29
Adam Freus - szef cukierni Miodowa
Pianki marshmallow - sprawdzony przepis szefa cukierni Miodowa w Warszawie
Autor: Cukiernia Miodowa Pyszny deser z piankami Marshmallow.
łatwy
30 min
4

Jak zrobić domowe pianki marshmallow? Oto sprawdzony przepis na pyszne pianki cukrowe do jedzenia. Pianki marshmallow można zjeść same lub wykorzystać do ozdabiania tortów i innych wyrobów cukierniczych. Można je nawet piec na patyku nad ogniskiem.

SKŁADNIKI

  • 3 białka
  • 250 g cukru
  • 40 g glukozy
  • 6 listków żelatyny
  • 250 ml soku z truskawek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  •  Redukujemy sok do 85 ml, po czym dodajemy wcześniej namoczone w wodzie listki żelatyny.
  • W rondlu zagotować do 127 stopni: 175 g cukru, 100 ml wody, 40 g glukozy.
  • W miedzy czasie ubijamy białka z resztą cukru do "soft peak". Gdy syrop się zagotuje dodajemy wcześniej zredukowany sok z żelatyną i zaparzamy białka. Po czym ubijamy na średnich obrotach przez kolejne 10 minut. Szprycujemy na blaszkę wysypaną cukrem pudrem ze skrobią ziemniaczaną (1:1).
Adam Freus - szef cukierni Miodowa