Kuchnia wietnamska - poznaj przepis na banany w cieście

2021-03-29
kuchnia_wietnamska_jakie_sa_najlepsze.jpg
Autor: photos.com Banany smażone w cieście doskonale smakują podane na ciepło z gałką lodów waniliowych.
średni
25 min
4

W każdej kuchni znajdują się dania, które warto poznać i zacząć przyrządzać. Kuchnie orientalne - w tym wietnamska - kuszą bogactwem oryginalnych smaków. Jednym z ulubionych deserów Wietnamczyków są banany w cieście. Sprawdź,  jak je przygotować.

SKŁADNIKI

  • cztery banany
  • 125 g skrobi
  • sezam biały
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 250 g tempury
  • 70 g wiórków kokosowych
  • sos czekoladowy lub karmelowy
  • starta skórka z limonki
  • 125 g cukru
  • cynamon
  • świeże liście mięty

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zaczynamy od przygotowania ciasta. W dużej misce dokładnie mieszamy mleczko kokosowe, cukier, mąkę, tempurę, startą skórkę limonki i wiórki kokosowe.
  • Banany obieramy ze skórki i kroimy w plasterki o grubości ok. 4 cm.
  • Kawałki banana obtaczamy w skrobi, a następnie zanurzamy w przygotowanym cieście.
  • Na patelni, lub lepiej w woku, rozgrzewamy olej.
  • Usmażone plasterki banana układamy na talerzu, polewamy sosem karmelowym lub czekoladowym, następnie posypujemy wiórkami kokosowymi, sezamem i cynamonem.
  • Talerz dekorujemy świeżymi listkami mięty.
  • Banany podaje się na ciepło.
  • Można do nich dodać także kulkę lodów waniliowych.