Kuchnia wietnamska - poznaj przepis na banany w cieście

Kuchnia wietnamska - poznaj przepis na banany w cieście

Autor Zdjęcia: photos.com

Banany smażone w cieście doskonale smakują podane na ciepło z gałką lodów waniliowych.

Ocena: 3,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

W każdej kuchni znajdują się dania, które warto poznać i zacząć przyrządzać. Kuchnie orientalne - w tym wietnamska - kuszą bogactwem oryginalnych smaków. Jednym z ulubionych deserów Wietnamczyków są banany w cieście. Sprawdź,  jak je przygotować.

Składniki

  • cztery banany

  • 125 g skrobi

  • sezam biały

  • 250 ml mleka kokosowego

  • 250 g tempury

  • 70 g wiórków kokosowych

  • sos czekoladowy lub karmelowy

  • starta skórka z limonki

  • 125 g cukru

  • cynamon

  • świeże liście mięty

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zaczynamy od przygotowania ciasta. W dużej misce dokładnie mieszamy mleczko kokosowe, cukier, mąkę, tempurę, startą skórkę limonki i wiórki kokosowe.

  • Banany obieramy ze skórki i kroimy w plasterki o grubości ok. 4 cm.

  • Kawałki banana obtaczamy w skrobi, a następnie zanurzamy w przygotowanym cieście.

  • Na patelni, lub lepiej w woku, rozgrzewamy olej.

  • Usmażone plasterki banana układamy na talerzu, polewamy sosem karmelowym lub czekoladowym, następnie posypujemy wiórkami kokosowymi, sezamem i cynamonem.

  • Talerz dekorujemy świeżymi listkami mięty.

  • Banany podaje się na ciepło.

  • Można do nich dodać także kulkę lodów waniliowych.

Ocena: 0