Guszki zapiekane z orzechami: jak przygotować gruszki pieczone?

2021-03-29
gruszki_pieczone_jak_przygotowac_gruszki.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Pieczone gruszki to zdrowy i łatwy do przygotowania deser.
łatwy
30 min
4

Gruszki zapiekane to jeden z łatwiejszych, a zarazem bardzo smacznych deserów. Gruszka w połączeniu z orzechami, miodem i aromatycznym cynamonem i imbirem to świetna przekąska na jesienne wieczory.

Gruszki to bardzo smaczne i lekkostrawne owoce, które dzięki dużej zawartości boru pobudzają nasz mózg oraz poprawiają koncentrację. Są też źródłem jodu i błonnika. Dzięki olejkom eterycznym podczas pieczenia poczujemy ich niepowtarzalny aromat, który w zestawieniu z miodem i przyprawami stanie się jeszcze bardziej wyrazisty.

Gruszki nadają się świetnie do marynowania, różnorakich przetworów, do pieczenia oraz suszenia. Suszone gruszki są częstym dodatkiem do wigilijnego kompotu.

SKŁADNIKI

  • 2 gruszki
  • 50 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki miodu
  • 75 ml śmietany kremówki
  • ok. 1 łyżki soku z cytryny
  • cynamon
  • imbir

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte gruszki kroimy na połówki i usuwamy gniazda. Skrapiamy sokiem z cytryny aby nie zmieniły koloru.
  • Połowę orzechów drobno kroimy.
  • Do orzechów dodajemy miód, śmietankę, imbir oraz cynamon i mieszamy.
  • Gruszki wkładamy do wysmarowanej formy (najlepiej do żaroodpornego naczynia). Polewamy miodem z orzechami i posypujemy resztą orzechów.
  • Piekarnik nagrzewamy do 200°C i pieczemy w nim gruszki około 20 minut.
  • Ten sam przepis możemy zastosować również dla jabłek, a orzechy włoskie możemy wymieszać z laskowymi i migdałami. Będą smakowały równie wyśmienicie.