Donut ice cream sandwich - kolorowe kanapki lodowe z donutami

2021-03-29
www.californiaprunes.pl
Donut ice cream sandwich - kolorowe kanapki lodowe z donutami
Autor: materiały prasowe Donut ice cream sandwich - kolorowe kanapki lodowe z donutami z dodatkiem śliwki kalifornijskiej
łatwy
120 min
4

Pomysł na Walentynki, Tłusty Czwartek i nie tylko. Przepis kuchni amerykańskiej z dodatkiem śliwki kalifornijskiej - Donut ice cream sandwich czyli kolorowe kanapki lodowe z donutami.  

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 4g drożdży instant (pół opakowania)
  • 60ml ciepłego mleka
  • 60ml maślanki lub kefiru
  • 1 jajko
  • 30g roztopionego masła
  • 240g mąki
  • 45g cukru
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • Lukier
  • 80g masła
  • 180g cukru pudru
  • 2 łyżki mleka lub śmietanki
  • łyżeczka soku z cytryny
  • barwniki spożywcze i posypki, pokruszone cukierki itp. do ozdoby
  • Przełożenie
  • 75g śliwki kalifornijskiej
  • 2 łyżki rumu
  • 1 l lodów waniliowych (domowe lub ze sklepu)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Drożdże zalewamy 2 łyżkami mleka i odkładamy na 5 minut. Przesiewamy suche składniki wlewamy do nich wymieszane ze sobą mokre składniki oraz drożdże i zarabiamy ciasto. Ciasto wyrabiamy 10-15 minut i odkładamy na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.
  • Kiedy podwoi objętość wałkujemy je na grubość ok. 1,5 cm i okrągłą foremką o średnicy ok. 9 cm wycinamy pączki, mniejszą wycinamy dziurki. Pączki odkładamy na 20 minut do napuszenia, w międzyczasie rozgrzewamy tłuszcz do smażenia (do 180 C). Donuty smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoto.
  • Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania gładkiego lukru, lukier barwimy na różne kolory. Donuty maczamy w lukrze, dekorujemy posypkami. W razie potrzeby podgrzewamy lukier jeśli zrobi się zbyt gęsty. Kiedy lukier stwardnieje przekrawamy pączki na pół. Śliwki namaczamy w rumie przez minimum kilka godzin. Po tym czasie 3 śliwki i rum blendujemy, resztę śliwek kroimy w drobną kostkę.
  • Lody ocieplamy w lodówce, kiedy będą miękkie (ale nie roztopione) mieszamy z pokrojonymi śliwkami i wylewamy do płaskiego pojemnika o wymiarach ok. 25 x 35 cm, wyłożonego papierem do pieczenia.
  • Łyżeczką nakładamy kleksy musu śliwkowego i niezbyt dokładnie mieszamy, wkładamy do zamrażarki. Kiedy lody całkiem stwardnieją okrągłą foremką wycinamy kółka w rozmiarze pączków. Przekładamy nimi przekrojone donuty.
www.californiaprunes.pl