Deser z grilla: przepis na grillowane owoce - śliwki, jabłka, gruszki

2021-03-29
Deser z grilla: przepis na grillowane owoce - śliwki, jabłka, gruszki
Autor: thinkstockphotos.com Z jabłek, gruszek i śliwek można przygotować pyszny deser na grillu
łatwy
40 min
4

Na grillu nie tylko zrobimy obiad, ale także pyszny owocowy deser! Jak? Najważniejsze to pamiętać, by owoce, które chcemy opiec, zawinąć uprzednio w folię aluminiową. Podajemy przepis na owoce z grilla: śliwki, jabłka i gruszki.

SKŁADNIKI

  • 3 gruszki
  • 3 jabłka
  • 6 śliwek
  • 6 łyżeczek masła
  • 6 łyżeczek cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śmietanę ubić na krem z cukrem i cukrem waniliowym.
  • Gruszki umyć, obrać, przekroić z ogonkiem na pół, wydrążyć łyżeczką gniazda nasienne.
  • Jabłka umyć, przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę.
  • Śliwki umyć, przekroić na pół i usunąć pestki.
  • Folię aluminiową podzielić na kwadraty o boku równym szerokości folii. Każdy kwadrat posmarować na środku 1 łyżeczką masła i położyć na nim pół jabłka w kostkach, na jabłku postawić połówkę gruszki i dodać jedną śliwkę. Każdą porcję posypać 1 łyżeczką cukru pudru i szczyptą cynamonu.
  • Folię chwycić za rogi i starannie zagiąć, tak aby otrzymać zamkniętą torebkę. Torebki ułożyć na grillu i piec około 20-30 minut.
  • Owoce z grilla podawać gorące z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.