Czerstwe ciasto drożdżowe z owocami

Czerstwe ciasto drożdżowe z owocami

Autor Zdjęcia: mat. pras. SOKOŁÓW SA

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Czerstwe ciasto drożdżowe z owocami to doskonały pomysł na wykorzystanie nadwyżek jedzenia. W tym przepisie można wykorzystać nie tylko klasyczny drożdżowy placek, ale także chałkę lub ciasto z rodzynkami, czy kruszonką. Eksperymentujcie i cieszcie się smakiem dobrze wykorzystanych zapasów jedzenia. Niech nic się nie zmarnuje!

 

Autorski przepis Piotra Kucharskiego - eksperta od niebanalnych pomysłów na wykorzystanie produktów, które najczęściej są wyrzucane - powstał specjalnie dla warsztatów kulinarnych Zero Waste z cyklu Akademii Smaku Sokołów

Składniki

  • 300-500 g czerstwego ciasta drożdżowego

  • 300 g przejrzałych owoców: truskawki lub inne w zależności od sezonu

  • 200 ml mleka

  • 2 jajka

  • 100-150 ml kwaśnej śmietany do podania

  • mięta

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jajko rozmącić w mleku.

  • Ciasto pokroić na plasterki i ułożyć w natłuszczonej formie. Zalać masą jajeczną.

  • Przejrzałe owoce, pokroić na mniejsze kawałki i posypać nimi wierzch ciasta.

  • Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180ºC na 20 minut.

  • W tym czasie posiekać miętę i wymieszać ze śmietaną.

  • Ciasto podawać z łyżką miętowej śmietany.

Ocena: 5