4 września to święto czekolady: gdzie robiona jest najlepsza czekolada?

2016-08-30 15:33

4 września obchodzimy Międzynarodowy Dzień Czekolady.  Czekolada zapewnia spokój, dobry sen, wpływa na potrzeby seksualne i wzmacnia poczucie szczęścia. Dzięki ukrytym wewnątrz substancjom działa stymulująco i energetyzująco. Czy to nie dobry powód, żeby uczynić dla niej lub z niej święto? Gdzie szukać najlepszego smaku czekolady?

ŚWIĘTO CZEKOLADY 4 września. Gdzie robiona jest najlepsza czekolada?
Autor: thinkstockphotos.com Czekolada - jeden z najpopularniejszych łakoci.

Spis treści

  1. 4 września: Międzynarodowy Dzień Czekolady
  2. Gdzie robiona jest najlepsza czekolada?
  3. Czekoladowym szlakiem po Europie
  4. Czekoladowe stolice

4 września: Międzynarodowy Dzień Czekolady

Swój początek czekolada zawdzięcza Olmekom, którzy u Wybrzeży Zatoki Meksykańskiej zaczęli uprawiać kakaowce. Jednak prawdziwy kult czekolady rozwinęli Majowie tworząc xocolatl - napój przeznaczony głównie dla królów, arystokracji i uczestników obrzędów religijnych. Od Majów tradycję przejęli Aztekowie, wprowadzając innowacje: woleli napój chłodny i wzbogacony o dodatki smakowe. A później czekolada dotarła do Europy wraz z wielkimi podróżnikami, mimo to musiała poczekać na swój rozkwit, który nastał dopiero wraz z kolejną zmianą receptury. Jeszcze na początku XIX wieku serwowana była głównie jako napój. Z czekoladowych bloków odłamywało się niewielkie fragmenty, topiło je z dodatkiem cukru i żółtek jaj. 

Gdzie robiona jest najlepsza czekolada?

Europejczycy rozsmakowali się w czekoladzie. Można powiedzieć, że stary kontynent jest miejscem czekoladą płynącym i to czekoladą najlepszego gatunku. Pod tym względem prym wiedzie Szwajcaria, gdzie spożywa się najwięcej czekolady na świecie. Przeciętny mieszkaniec tego kraju zjada jej prawie 12 kilogramów rocznie! W Szwajcarii narodziły się znane na całym świecie marki m.in. Toblerone, Lindt, Nestle, a Zurych jest stolicą tego czekoladowego królestwa. Nigdzie indziej na świecie, w jednym miejscu, nie można skosztować tak wielu rodzajów najwyższej jakości czekolad i pralin.

Podobnie jest w niewielkiej Belgii, w której można znaleźć około 2000 sklepów wyłącznie z czekoladą, 16 muzeów poświęconych czekoladzie i 12 fabryk czekolady. Bruksela zaś to najbardziej czekoladowa stolica świata. A to dlatego, że belgijska czekolada uznawana jest za najlepszą na świecie. W całym mieście pełno jest sklepików z ręcznie wykonanymi, czekoladowymi pralinkami o niesamowitych kształtach i smakach.

Czekoladowym szlakiem po Europie

Od Belgii niedaleko już czekoladowym szlakiem do Niemiec i Kolonii, a tam do Schokoladenmuseum opowiadającego o 3 tys. lat historii czekolady i małej manufakturze produkującej na miejscu przepyszne, maleńkie tabliczki rozdawane na bieżąco zwiedzającym. Bardzo ważnym ośrodkiem na południu Europy jest Piemont we Włoszech, gdzie produkuje się aż 40% czekolady wytwarzanej na Półwyspie Apenińskim. A tamtejsza czekolada z kolei podbija podniebienia turyńskich smakoszy. Stała się tradycją i wpisała się w gospodarczy sukces miasta. Sprawiła, że Turyn pachnie i smakuje czekoladą.

Wspominając o czekoladzie, nie sposób nie wspomnieć o Hiszpanii, która jako pierwsza w Europie doceniła jej smak za sprawą mnichów, którzy opracowali receptę na przyrządzanie napoju z ziaren sprowadzanych z podbitych terytoriów. Czekoladowe dziedzictwo Hiszpanii znajduje się w Barcelonie i można je podziwiać w muzeum czekolady - Museo de La Xocolata. Znajdują się tu ciekawe czekoladowe modele od postaci literackich po barcelońskie zabytki.

Czekoladowe stolice

Poza Europą jest sporo miejsc, w których można nabyć czekoladowe wyroby wysokiej jakości. W Meksyku jest to Oaxaca - tamtejsza stolica czekolady. Czekoladą pachną tu sosy, napoje i zwykła kawa. Tutaj skupiają się tradycyjne, rodzinne wytwórnie czekolady, których pracownicy na oczach turystów mielą ziarna kakaowca, cukier, laski cynamonu i migdały.

Swoją prywatną Szwajcarię mają także mieszkańcy Argentyny, dzięki czemu nie muszą opuszczać kontynentu i udawać się dalej niż do miasta San Carlos de Bariloche w Patagonii, noszącego miano czekoladowej stolicy tego kraju. Również Stany Zjednoczone mają swoje najsłodsze miejsce na ziemi. Jest nim Hershey w stanie Pensylwania z parkiem rozrywki, nazywanym Światem Czekolady. Można w nim odbyć bezpłatną, edukacyjną podróż miniaturowym pociągiem przez makietę fabryki czekolady, która kończy się degustacją.