Uszka z kapustą i suszonymi grzybami: przepis na Wigilię
2021-03-29
średni
60 min
4
Uszka z suszonymi grzybami i kapustą kiszoną mają wspaniały smak i aromat. Doskonale komponują się też z wigilijnym barszczem. Sprawdź, jak je zrobić - podajemy dobry przepis na uszka.
Zobacz, jak łatwo zrobić uszka do wigilijnego barszczu:
SKŁADNIKI
- farsz:
- 1 kg kiszonej kapusty
- 3 garście suszonych grzybów
- 2 średniej wielkości cebule
- sól
- pieprz
- przyprawa typu maggi
- oliwa lub olej
- łyżka bułki tartej
- ciasto:
- 1/2 kg maki pszennej
- czubata łyżeczka soli
- ciepła woda (około szklanki)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby opłukać. Zalać wrzątkiem, odstawić na kilkanaście minut, późnej ugotować do miękkości.
- Odcedzić, a w wodzie, w której się gotowały, ugotować kapustę.
- Odcedzoną i odciśniętą kapustę drobno posiekać; dodać pokrojone w paseczki grzyby.
- Na oliwie lub oleju podsmażyć posiekaną cebulę; dodać kapustę z grzybami, bułkę tartą, sól, pieprz, odrobinę maggi do smaku. Całość smażyć przez chwilę na dużym ogniu. Przełożyć do miski, uklepać i odstawić do wystygnięcia.
- Przygotować ciasto: na stolnicę przesiać makę, dodać sól; zrobić zagłębienie i wlać trochę ciepłej wody.
- Wyrobić dość twarde ciasto. Przykryć je i odstawić na 20 minut.
- Później cienko rozwałkować. Z ciasta wycinać niewielkie kwadraty.
- Na środek nakładać łyżeczką dość duże porcje farszu. Formować uszka.
- Gotować w dużej ilości osolonej wody.