Słodkie potrawy na Wigilię: przepis na makiełki
2021-03-29
średni
30 min
4
Sprawdź, jak zrobić makiełki, czyli słodkie danie wigilijne z dodatkiem maku - podajemy dokładny przepis.Wigilijne potrawy mają swoje korzenie w staropolskich tradycjach, dlatego też nie może w nich zabraknąć miodu, maku, potraw ze zbóż. Na wigilijnym stole stawiamy ciasta i słodkie dania z makiem: przepyszne makiełki, makowce, makówki, kutie.
Głosujcie w naszym plebiscycie na gwiazdę wigilijnego stołu! PLEBISCYT
SKŁADNIKI
- 50 dag maku
- 30 dag bakalii (rodzynki, migdały, orzechy, skórka pomarańczowa, morele, figi, suszone śliwki, daktyle)
- 30 dag masła
- 3 jajka (żółtka i białka osobno)
- 5 czerstwych kajzerek
- otarta skórka z cytryny
- 3 duże łyżki miodu
- 0,5 l mleka
- cukier do smaku
- bakalie do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dokładnie wypłucz mak z wszelkich drobinek i odsącz na sicie. Następnie przełóż mak do zimnej wody, odstaw do namoczenia na około dobę. Sparz, odsącz i trzykrotnie zmiel mak w maszynce do mięsa.
- Wszystkie bakalie drobno posiekaj. Roztop masło i jeszcze gorące wlej do maku.
- Dodaj żółtka, posiekane bakalie, miód oraz skórkę z cytryny. Dodaj cukier do smaku i wszystko razem wymieszaj.
- Bułki pokrój na małe kawałki, a następnie zalej ciepłym, ale nie gorącym mlekiem. Gdy zmiękną, dodaj do maku.
- Z pozostałych białek ubij pianę i delikatnie wymieszaj z masą makową.
- Przełóż do miski, włóż na jakiś czas do lodówki. Zimne makiełki wyłóż na talerz, udekoruj orzechami, figami, daktylami według swojego uznania.