Słodkie potrawy na Wigilię: przepis na makiełki

2021-03-29
Słodkie potrawy na Wigilię: makiełki
Autor: Shutterstock Słodkie makiełki to tradycyjne polskie danie wigilijne
średni
30 min
4

Sprawdź, jak zrobić makiełki, czyli słodkie danie wigilijne z dodatkiem maku - podajemy dokładny przepis.Wigilijne potrawy mają swoje korzenie w staropolskich tradycjach, dlatego też nie może w nich zabraknąć miodu, maku, potraw ze zbóż. Na wigilijnym stole stawiamy ciasta i słodkie dania z makiem: przepyszne makiełki, makowce, makówki, kutie.

Głosujcie w naszym plebiscycie na gwiazdę wigilijnego stołu! PLEBISCYT

SKŁADNIKI

  • 50 dag maku
  • 30 dag bakalii (rodzynki, migdały, orzechy, skórka pomarańczowa, morele, figi, suszone śliwki, daktyle)
  • 30 dag masła
  • 3 jajka (żółtka i białka osobno)
  • 5 czerstwych kajzerek
  • otarta skórka z cytryny
  • 3 duże łyżki miodu
  • 0,5 l mleka
  • cukier do smaku
  • bakalie do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dokładnie wypłucz mak z wszelkich drobinek i odsącz na sicie. Następnie przełóż mak do zimnej wody, odstaw do namoczenia na około dobę. Sparz, odsącz i trzykrotnie zmiel mak w maszynce do mięsa.
  • Wszystkie bakalie drobno posiekaj. Roztop masło i jeszcze gorące wlej do maku.
  • Dodaj żółtka, posiekane bakalie, miód oraz skórkę z cytryny. Dodaj cukier do smaku i wszystko razem wymieszaj.
  • Bułki pokrój na małe kawałki, a następnie zalej ciepłym, ale nie gorącym mlekiem. Gdy zmiękną, dodaj do maku.
  • Z pozostałych białek ubij pianę i delikatnie wymieszaj z masą makową.
  • Przełóż do miski, włóż na jakiś czas do lodówki. Zimne makiełki wyłóż na talerz, udekoruj orzechami, figami, daktylami według swojego uznania.