Migdałowa zupa wigilijna z ryżem
2021-04-01
łatwy
70 min
4
Przepis na zupę migdałową z ryżem podbije serca wszystkich uwielbiających delikatne, kremowe smaki. Jeśli do tej pory zupa migdałowa nie gościła na twoim stole, warto się w końcu do niej przekonać i wpleść w tradycyjne świąteczne menu. Sprawdź, jak zrobić wigilijną zupę z migdałów na bazie śmietanki.
Polecamy również inne przepisy na świąteczne zupy migdałowe: Zupa migdałowa z cynamonem, Zupa migdałowa z owocami oraz Zupa migdałowa - przepis z kresów.
Polecamy również inne przepisy na tradycyjne świąteczne zupy: Moczka - śląska zupa piernikowa z bakaliami, Wigilijny barszcz z uszkami , Zupa migdałowa oraz Wigilijna zupa rybna.
SKŁADNIKI
- 150 g białych warzyw: selera, pora, pietruszki
- 200 g płatków migdałowych
- 100 g masła
- 1 łyżka mąki
- 50 ml wytrawnego białego wina
- 150 ml śmietanki kremówki
- ugotowany na sypko ryż
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa oczyścić, umyć i drobno pokroić.
- Warzywa podsmażyć na maśle razem z płatkami migdałowymi. Oprószyć mąka i zasmażyć na jasnozłoty kolor.
- Zalać 4 szklankami wody i gotować na wolnym ogniu przez godzinę.
- Po tym czasie dodać wino i znów gotować.
- Zmiksować zupę, dodać śmietankę.
- Gotową zupę migdałową podawać z ryżem.