Ziołowy łosoś z warzywami
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Ziołowy łosoś z warzywami to świetny pomysł na szybką i zdrową kolację. Łatwo się go robi, jest lekkostrawny i bogaty w kwasy omega 3. W dodatku wzmacnia odporność i chroni przed infekcjami!
SKŁADNIKI
- 80 filety z łososia (po 20 dag na osobę)
- oliwa
- zioła prowansalskie
- pieprz, gruba sól morska
- pęczek szczypiorku
- 200 g brukselki
- 200 g brokułów
- 100 g cebuli szalotki
- 200 g drobnych pomidorów
- sok z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Brokuły podziel na różyczki, brukselkę oczyść ze zwiędniętych wierzchnich listków, cebulę pokrój na ćwiartki.
- Warzywa ułóż na blasze do pieczenia posmarowanej oliwą. Oprósz solą, pieprzem i ziołami, skrop oliwą.
- Filety połóż na warzywach. Piec w piekarniku 30 minut w temperaturze 200ºC.
- Filety spryskaj sokiem z cytryny, posyp szczypiorkiem, podawaj z warzywami.