Śledź po egipsku: przepis na śledzia na ciepło
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          20 min
      
      
        
          4
      
    Śledzie to nie jest specjalność jedynie krajów północy. W Egipcie także jada się świeże śledzie, ale jakże inaczej niż u nas. Świeże filety śledziowe po egipsku w aromatycznym, ziołowym sosie pomidorowym zdobędą twoje serce i żołądek. Sos przypomina naszą „rybę po grecku”, choć to wersja bez warzyw. Zobacz szybki i oryginalny przepis na śledzia po egipsku, jadanego na ciepło.
Zobacz także inne przepisy ze świeżymi filetami śledziowymi: śledzie po grecku, śledzie zapiekane w sosie śmietanowo-chrzanowym, śledzie smażone, śledzie smażone w cieście piwnym.
Wypróbuj również przepis na: zupę śledziową
SKŁADNIKI
- 4 świeże śledzie lub 8 kawałków już w postaci filetów
 - 1 łyżka mąki
 - ½ kg pomidorów
 - 1 łyżeczka soku z cytryny
 - łyżeczka posiekanego koperku lub innej zieleniny
 - kawowa łyżeczka tymianku
 - mały liść laurowy
 - olej
 - do smaku sól i pieprz
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte śledzie trzeba skropić cytryną, posolić i obtoczyć w mące. Jak rozpoznać świeżość śledzi piszemy tutaj.
 - Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i smażyć ją, aż się zeszkli. Wkładać filety i obsmażać je z obu stron. Dodać ćwiartki obranych ze skórki (zahartowanych) pomidorów, tymianek i pokruszony liść laurowy. Patelnię przykryć i dusić potrawę około 6-8 minut na wolnym ogniu.
 - Na końcu posypać zieleniną i doprawić solą oraz pieprzem. Śledzie po egipsku podaje się na ciepło z sypkim ryżem. Na jedną osobę trzeba podać minimum dwa filety.