Sandacz zapiekany z cebulą: łatwy przepis na sandacza prosto z Mazur

2021-03-29
Sandacz: łatwy przepis na sandacza prosto z Mazur
Autor: Shutterstock Sandacz wyśmienicie smakuje przygotowany  na sposób mazurski - pieczony z dużą ilością cebuli.
łatwy
0 min
4

Sandacz to szlachetna ryba o wyśmienitym mięsie. Warto je przygotować w prosty sposób - na przykład po mazursku. Wypróbujcie nasz przepis na sandacza zapiekanego z cebulą!

 

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg sandacza
  • łyżka soku z cytryny
  • 1 kg cebuli
  • sól, pieprz
  • 125 g masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Sprawioną rybę myjemy, osuszamy, kroimy na porcje, nacieramy solą i skrapiamy sokiem z cytryny.
  • Obraną cebulę kroimy w plastry, mieszamy z solą i pieprzem.
  • Dno brytfanny, kociołka lub naczynia żaroodpornego wykładamy kolejno warstwami cebuli i ryby, na ostatniej warstwie, którą powinna być ryba, kładziemy wiórki masła.
  • Naczynie przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (170-180ºC) lub dusimy w kociołku nad ogniskiem - 30-45 minut.
Redakcja
więcej