Racuchy rybne - pyszne danie z białą rybą

Racuchy rybne - pyszne danie z białą rybą

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Racuchy rybne są delikatne i soczyste, bardzo smakują dzieciom.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Racuchy rybne to pomysł na to, jak przemycić rybę w diecie osób, które za nią nie przepadają. Są chrupiące i aromatyczne - w sam raz na talerz niejadka. Do przygotowania racuchów można wykorzystać nie tylko mintaja, ale każdy rodzaj ryby - morskiej i słodkowodnej.

Składniki

  • pół kg filetów z mintaja

  • 2 szklanki mąki

  • szklanka mleka

  • 1 cebula

  • pół czerwonej papryki

  • pęczek szczypiorku

  • 4 rzodkiewki

  • 15 g drożdży

  • pól, pieprz, cukier

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Drożdże i cukier rozpuścić w letnim mleku, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.

  • Rybę umyć. osuszyć i zmielić w maszynce do mięsa.

  • Cebulę, paprykę i rzodkiewkę pokroić w drobną kostkę , szczypiorek posiekać.

  • Rybę i warzywa wymieszać z ciastem, przyprawić.

  • Racuchy smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

  • Osączyć z nadmiaru tłuszczy na papierowym ręczniku.

Ocena: 5