Polędwiczki w sosie grzybowym - idealne na odświętny obiad
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Chcesz zrobić wrażenie na gościach, a nie masz czasu na przygotowywanie skomplikowanych dań? Postaw na polędwiczki wieprzowe i grzyby. Sukces gwarantowany!
Polędwiczki są znakomite z kopytkami lub makaronem i surówką. Można je też podać z grzankami z żółtym serem.
SKŁADNIKI
- polędwiczka wieprzowa,
- cebula,
- minimum 3 suszone grzyby,
- ziela angielskie,
- listek laurowy,
- śmietana,
- mąka,
- sól, pieprz,
- marynata: łyżka brandy, łyżeczka miodu, łyżka oliwy, kilka kropel oleju sezamowego, czosnek, pieprz ziołowy i ulubione zioła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na porcję dla dwóch osób wystarczy jedna polędwiczka wieprzowa. Usuń z niej błonki i tłuszcz, pokrój w plasterki, rozgnieć je dłonią i przełóż do miski. Wymieszaj składniki na marynatę i mięso wymieszaj z marynatą (odstaw minimum na godzinę do lodówki).
- Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na maśle na patelni, przełóż do rondla. Suszone grzyby (przynajmniej 3 duże sztuki) zetrzyj na tarce o drobnych oczkach do tego samego rondla, zalej wrzątkiem. Mieszając, duś na małym ogniu z dodatkiem kilku ziaren ziela angielskiego i listka laurowego.
- Po 15 minutach dodaj śmietanę, ewentualnie zagęść mąką, dopraw solą i pieprzem. Usmaż polędwiczki na rozgrzanym oleju, przełóż na talerz, lekko posól, polej sosem.