Obłędnie pyszne kurze nóżki pieczone z dynią

Obłędnie pyszne kurze nóżki pieczone z dynią

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Nóżki kurczaka pieczone razem z dynią to pełnowartościowy posiłek

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kurze nóżki pieczone z dynią to pyszne danie obiadowe. Nogi kurczaka zamarynowane w musztardzie nabierają pikantnego smaku, co wzmacnia jeszcze dodatek rukoli, choć nie jest konieczny. Upieczona w ten sposób dynia jest pyszna, a kurczak wilgotny i wprost rozpływający się w ustach. Do tego dania najlepiej wybrać odmianę dyni, która nie wymaga obierania. 

Składniki

  • 1 kg nóżek kurczaka, czyli tylnych ćwiartek lub pałek

  • 1 kg dyni hokkaido, piżmowej lub muscat

  • 2-4 ząbki czosnku

  • 2 łyżki musztardy sarepskiej

  • 2 łyżki oleju lub oliwy

  • 2 łyżki zielonych oliwek

  • 1 garść listków rukoli (ewentualnie)

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Nóżki kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą, pieprzem, posmarować musztardą i odstawić na 30 minut.

  • Dynię umyć, rozkroić, usunąć nasiona razem z gniazdem nasiennym. Pokroić w grubą kostkę.

  • Na dnie naczynia do zapiekania lub blachy ułożyć warstwę pokrojonej dyni. Posypać solą, pieprzem i polać olejem.

  • Na wierzchu ułożyć zamarynowane nóżki. Posypać posiekanym czosnkiem i oliwkami.

  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez 60 minut. Następnie wyjąć, okryć folią aluminiową i pozostawić na 10 minut.

  • Przed podaniem opcjonalnie posypać listkami pikantnej rukoli.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,5