Obłędnie pyszne kurze nóżki pieczone z dynią
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Kurze nóżki pieczone z dynią to pyszne danie obiadowe. Nogi kurczaka zamarynowane w musztardzie nabierają pikantnego smaku, co wzmacnia jeszcze dodatek rukoli, choć nie jest konieczny. Upieczona w ten sposób dynia jest pyszna, a kurczak wilgotny i wprost rozpływający się w ustach. Do tego dania najlepiej wybrać odmianę dyni, która nie wymaga obierania.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg nóżek kurczaka, czyli tylnych ćwiartek lub pałek
- 1 kg dyni hokkaido, piżmowej lub muscat
- 2-4 ząbki czosnku
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
- 2 łyżki oleju lub oliwy
- 2 łyżki zielonych oliwek
- 1 garść listków rukoli (ewentualnie)
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Nóżki kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą, pieprzem, posmarować musztardą i odstawić na 30 minut.
- Dynię umyć, rozkroić, usunąć nasiona razem z gniazdem nasiennym. Pokroić w grubą kostkę.
- Na dnie naczynia do zapiekania lub blachy ułożyć warstwę pokrojonej dyni. Posypać solą, pieprzem i polać olejem.
- Na wierzchu ułożyć zamarynowane nóżki. Posypać posiekanym czosnkiem i oliwkami.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez 60 minut. Następnie wyjąć, okryć folią aluminiową i pozostawić na 10 minut.
- Przed podaniem opcjonalnie posypać listkami pikantnej rukoli.