Obłędnie pyszne kurze nóżki pieczone z dynią

2021-03-29
Obłędnie pyszne kurze nóżki pieczone z dynią
Autor: Shutterstock Nóżki kurczaka pieczone razem z dynią to pełnowartościowy posiłek
łatwy
20 min
4

Kurze nóżki pieczone z dynią to pyszne danie obiadowe. Nogi kurczaka zamarynowane w musztardzie nabierają pikantnego smaku, co wzmacnia jeszcze dodatek rukoli, choć nie jest konieczny. Upieczona w ten sposób dynia jest pyszna, a kurczak wilgotny i wprost rozpływający się w ustach. Do tego dania najlepiej wybrać odmianę dyni, która nie wymaga obierania. 

 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kg nóżek kurczaka, czyli tylnych ćwiartek lub pałek
  • 1 kg dyni hokkaido, piżmowej lub muscat
  • 2-4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • 2 łyżki zielonych oliwek
  • 1 garść listków rukoli (ewentualnie)
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Nóżki kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą, pieprzem, posmarować musztardą i odstawić na 30 minut.
  • Dynię umyć, rozkroić, usunąć nasiona razem z gniazdem nasiennym. Pokroić w grubą kostkę.
  • Na dnie naczynia do zapiekania lub blachy ułożyć warstwę pokrojonej dyni. Posypać solą, pieprzem i polać olejem.
  • Na wierzchu ułożyć zamarynowane nóżki. Posypać posiekanym czosnkiem i oliwkami.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez 60 minut. Następnie wyjąć, okryć folią aluminiową i pozostawić na 10 minut.
  • Przed podaniem opcjonalnie posypać listkami pikantnej rukoli.