Makaron z klopsikami - sprawdzony przepis
2021-03-29
średni
30 min
4
Makaron z klopsikami - danie szybkie, smaczne i sycące. Sprawdź, jak je zrobić - podajemy wypróbowany przepis.
SKŁADNIKI
- 500 g mięsa mielonego z szynki
- 1 łyżka świeżego oregano
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 mała cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 700 ml passaty
- 400 g makaronu tagliatelle
- 70 g mozarelli
- 10 g rukoli
- pół łyżeczki cukru
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W misce wymieszaj mięso, oregano, starty ząbki czosnku, bułkę tartą i drobno posiekaną cebulę.
- Z masy formuj pulpeciki na około 2-3 centymetry.
- Na patelni rozgrzej oliwę i smaż pulpeciki, co jakiś czas przekładając je, by się podsmażyły z każdej strony.
- Po 5 minutach wlej na patelnię passatę i dopraw ją cukrem, solą i pieprzem.
- Makaron (polecamy tagliatelle) ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Gdy będzie gotowy odcedź, wyłóż na półmisku, następnie dodaj pulpeciki, polej pomidorowym sosem.
- Na koniec posyp porwaną mozzarellą i rukolą.
- Całość można oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.