Kalafior pieczony w całości nadziewany mięsem mielonym
      2021-06-21
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          45 min
      
      
        
          4
      
    Kalafior pieczony w całości nadziewany mięsem mielonym pasuje na rodzinny obiad. Wzbudzi zachwyt jako ciepłe danie na kolacji z przyjaciółmi. Prosty w wykonaniu, efektowny i po prostu smaczny - kalafior pieczony w całości nadziewany mięsem mielonym.
SKŁADNIKI
- 1 duży kalafior
 - 500 g mięsa mielonego
 - 100 g startego sera żółtego (np. cheddar)
 - 2 łyżki startego parmezanu
 - 250 g sosu pomidorowego
 - 50 g masła
 - 1 jajko
 - 1 łyżeczka papryki mielonej
 - 1 ząbek czosnku
 - 50 g mąki
 - 200 ml mleka
 - 1/2 cebuli
 - sól i pieprz
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z kalafiora wyciąć kaczan tak, by w środku powstało zagłębienie.
 - Podgotować kalafior 4 minuty w osolonym wrzątku, a następnie zanurzyć w zimnej wodzie, aby przerwać obróbkę termiczną.
 - W misce wymieszać mięso z posiekaną cebulą, jajkiem, papryką, solą i pieprzem.
 - Nadziać wnętrze kalafiora mięsem, ułożyć na blasze wnętrzem do góry, przykryć folią aluminiową i piec 50 minut w temp. 180C.
 - W rondelku roztopić masło, dodać mąkę, gdy zacznie się pienić, dodać małymi porcjami mleko, cały czas mieszając. Do powstałego sosu beszamelowego dodać 3/4 startego sera typu cheddar i dobrze wymieszać.
 - Zdjąć folię z kalafior, kalafior odwrócić, polać serowym beszamelem i posypać resztą cheddara oraz parmezanem. Zapiekać kolejne 5 minut w temp. 180 st. C.
 - Podawać z zieloną sałatą z winegretem.