Ziemniaki pieczone z pestkami - sprawdzony przepis

Ziemniaki pieczone z pestkami  - sprawdzony przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Pieczone ziemniaki mogą stanowić samodzielne danie

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pieczone ziemniaki z dodatkiem zdrowych pestek to prosta potrawa, którą przygotujesz w mniej więcej 25 minut. Pestki dodane do ziemniaków to zdrowe i... chrupiące urozmaicenie ich smaku.

Składniki

  • 1 kg małych ziemniaków, ugotowanych w mundurkach na pół miękko,

  • 6 łyżek oleju słonecznikowego,

  • 2 garście wyłuskanych pestek słonecznika, można je zastąpić pestkami dyni

  • pół pęczka szczypiorku

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Blachę smarujemy łyżeczką oleju.

  • Obrane ze skórek ziemniaki nacinamy, następnie układamy na blasze, skrapiamy olejem, oprószamy solą.

  • Wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy przez 10 minut.

  • Wyjmujemy, odwracamy ziemniaki na drugą stronę i posypujemy pestkami słonecznika. Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy 10 minut - do momentu aż będę przyrumienione.

  • Szczypiorek szatkujemy i posypujemy ziemniaki przed podaniem.

  • Jeżeli wolimy ziemniaki na ostro możemy na samym początku wymieszać olej z dwoma posiekanymi ząbkami czosnku.

Ocena: 0