Ziemniaki księżnej, ziemniaki à la Duchesse: prosty przepis na eleganckie ziemniaki!

2021-03-29
Ziemniaki księżnej, ziemniaki à la Duchesse: prosty przepis na eleganckie ziemniaki!
Autor: Shutterstock Ziemniaki księżnej mogą mieć ciekawe kształty, które uzyskujemy za pomocą szprycy cukierniczej
łatwy
20 min
4

Ziemniaki księżnej, zwane też ziemniaki à la Duchesse, to dobry sposób na podanie ziemniaków na odświętny obiad. Ich super smak i cudowny wygląd sprawiają, że stanowią one wykwintny dodatek do innych potraw. Na dodatek ich przygotowanie jest bardzo proste!

Jeżeli nie mamy szprycy, bierzemy mocną torebkę foliową, odcinamy róg (możemy wyciąć ząbki) z jej pomocą wyciskamy rozetki. Ostatecznie możemy formować kopczyki za pomocą 2 łyżeczek, a rowki zrobimy widelcem.

SKŁADNIKI

  • 1 kg sypkich ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki masła
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, biały pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i odparować. Jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę lub utłuc na puree.
  • Dodać masło, jajko i żółtko z ¼ łyżeczki soli. Wymieszać na gładką masę, doprawić gałką i pieprzem. Odstawić do lodówki do ostygnięcia.
  • Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować masłem.
  • Ziemniaczane ciasto włożyć do rękawa kucharskiego lub szprycy z gwiaździstą, szeroką końcówką i wyciskać nieduże rozetki.  Rozetki wysmarować roztrzepanym białkiem.
  • Piec w temperaturze 180ºC, około 15 min, do zrumienienia.