Pilaw z bulguru - smaczne danie kuchni arabskiej

Pilaw z bulguru - smaczne danie kuchni arabskiej

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Pilaw w krajach arabskich przygotowywany jest częściej z kaszy bulgur, rzadziej z ryżu

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Pilaw jest bardzo  popularnym dodatkiem do dań głównych w Turcji i krajach arabskich. Najczęściej do jego przygotowania używana jest kasza bulgur. Przyrządzony z niej pilaw ma niepowtarzalny smak.

Składniki

  • 1 kg kaszy bulgur

  • 200 g masła

  • 4 średnie cebule

  • 10 małych papryk

  • 2 duże pomidory

  • 8 szklanek wywaru mięsnego

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kaszę bulgur płuczemy dużą ilością wody i odsączamy. Kroimy w kostkę cebulę, myjemy paprykę, usuwamy szypułki i nasiona i drobno siekamy. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, usuwamy nasiona i kroimy na małe kawałki.
  • Rozpuszczamy masło w rondlu, smażymy cebule. Gdy zmiękną, dodajemy kaszę bulgur i mieszamy na ogniu drewnianą łyżką przez około 5 minut.
  • Dodajemy pomidory i paprykę i przez kilka minut smażymy mieszając masę. Przyprawiamy solą i pieprzem, wlewamy wywar mięsny i przykrywamy.
  • Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy do czasu odparowania. Wyłączamy gaz i zostawiamy pod przykryciem przez 10 minut.
  • Następnie delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, przykrywamy i czekamy przez kolejne 5 minut.
Ocena: 0