Liście mangolda z czosnkiem i fetą - pomysł na szybkie ciepłe danie

Liście mangolda z czosnkiem i fetą - pomysł na szybkie ciepłe danie

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Mangolda można podawać na ciepło - przyrządzonego podobnie jak szpinak

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Mangold to nic innego niż swojska boćwina, czyli burak liściowy. Zapomniany teraz tryumfalnie wraca na polskie stoły. Warto  go jeść, bo jest bardzo zdrowy, a jego przygotowanie do spożycia - nieskomplikowane. Podajemy przepis na danie z mangolda z czosnkiem i serem feta.

Składniki

  • kilka liści mangolda

  • ser feta (np. kanapkowy, który znakomicie się rozgniata)

  • 100 ml śmietany 30 proc.

  • 3 ząbki czosnku

  • sól, pieprz,

  • ewentualnie odrobina gałki muszkatołowej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mangolda umyć i pokroić liście na 3-centymetrowe kawałeczki, a łodyżki na mniejsze części.
  • Na patelni podgrzać oliwę i posiekany czosnek, dorzucić przygotowanego mangolda i chwilę blanszować, dodać rozgnieciony ser feta i śmietanę, doprawić pieprzem, gałką muszkatołową i ewentualnie solą. Całość podgrzewać jeszcze przez chwilę.
  • Podawać jako dodatek do makaronów lub jako samodzielne danie. Znakomicie smakuje z pieczona rybą.
Ocena: 0