Kotlety z grzybów: jak zrobić
2022-10-18
łatwy
20 min
4
Kotlety z grzybów to pyszne danie, które przyrządza się prawie tak samo jak kotlety mielone. Podajemy dobry przepis na kotlety z grzybów. Sprawdź, jak je przygotować.
SKŁADNIKI
- 1/2 kg grzybów (koźlarze, borowiki)
- 10 dag cebuli
- 10 dag bułki czerstwej
- 1 jajo
- bułka tarta
- sól
- pieprz
- mleko
- woda
- tłuszcz do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby oczyścić, umyć, pokroić w paseczki
- Cebulę pokroić w kosteczkę i usmażyć razem z grzybami. Dodać trochę wody i dusić do odparowania.
- Bułkę namoczyć w mleku i zemleć.
- Wszystkie składniki połączyć ze sobą.
- Uformować kotlety o grubości 2 cm, obtoczyć w bułce tartej i smażyć z 2 stron na złoty kolor.