Pyszne ciasteczka imbirowe: sprawdzony przepis

2021-03-29
jak_zrobic_ciasteczka_imbirowe_podajemy.jpg
Autor: photos.com Imbirowe ciasteczka - idealne na jesienno-zimowe dni
łatwy
30 min
4

Imbir ma działanie rozgrzewające, wzmacnia odporność i poprawia trawienie. Świetnie smakuje dodany do sałatek, zup, sosów czy gorącej herbaty. Jako składnik wypieków nadaje ciastkom korzenny, intensywny smak. Przykład? Oto szybki przepis na pyszne ciasteczka imbirowe.

SKŁADNIKI

  • 350 g mąki pszennej
  • 3 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 125 g masła
  • 75 g płynnego miodu
  • 1 rozkłócone jajko
  • 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, imbir, sodę oczyszczoną i sól przesiej przez sito do dużej miski.
  • Masło z miodem roztop na małym ogniu, cały czas mieszając. Zdejmij z płyty grzewczej. Odstaw do ostygnięcia.
  • Roztopione masło z miodem przelej do suchych składników. Dodaj jajko i skórkę pomarańczową. Wyrób gładkie ciasto.
  • Podziel ciasto na około 30 kulek tej samej wielkości. Każdą rozpłaszcz i przełóż na natłuszczone lub wyłożone pergaminem blachy. Zachowaj spore odstępy między ciastkami.
  • Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 stopni Celsjusza przez około 15 minut. Jeśli chcesz, by ciastka były bardziej chrupkie, potrzymaj je jeszcze kilka minut w wyłączonym piekarniku.