Pierniczki z powidłami śliwkowymi i miodem: przepis na pyszny deser
2021-03-29
średni
50 min
4
Pierniki z powidłami śliwkowymi i miodem można zjeść w wieczór wigilijny, podać jako deser po świątecznym obiedzie, a nawet... powiesić na choince! Prezentujemy prosty przepis na świąteczne ciastka, które będą doskonałym dopełnieniem świątecznej atmosfery.
Polecamy także inne przepisy na świąteczne ciasteczka: Pierniczki toruńskie, Pierniczki z żurawiną oraz Pierniczki wigilijne.
Sprawdź także >>> Jak zrobić piernik? Przepis krok po kroku na smaczne ciasto
SKŁADNIKI
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki mleka 3,2%
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka powideł śliwkowych
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 6 dag masła
- 1 łyżka przyprawy do pierników - Jak zrobić domową przyprawę do piernika? Sprawdź tutaj.
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W rondelku roztop masło, dodaj cukier, mieszaj, aż cukier połączy się z masłem w jednolitą masę o brązowym kolorze i zapachu karmelu.
- Dodaj stopniowo mleko i gotuj, aż karmel całkowicie się z nim połączy.
- Zdejmij z ognia, dodaj miód, powidła, wymieszaj, odstaw do ostygnięcia.
- Dodaj proszek do pieczenia, sodę, przyprawę i tyle mąki, żeby zagnieść miękkie ciasto, które nie klei się do rąk.
- Podziel ciasto na 4 części.
- Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj placki grubości 1 cm.
- Foremkami, nożem lub szklanką wycinaj pierniczki o dowolnym kształcie. Jakie foremki do pierniczków wybrać? sprawdź tutaj.
- Piecz partiami na blasze posmarowanej masłem, w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C przez ok. 15 minut.
- Ostudzone pierniczki udekoruj lukrem z cukru pudru roztartego z sokiem z cytryny. Jak dekorować pierniczki? Sprawdź tutaj.
- Nie piecz pierniczków bezpośrednio przed świętami. Są najsmaczniejsze po kilku dniach przechowywania w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Przepis pochodzi z książki ,,Polskie święta".