Kruche ciasteczka na Boże Narodzenie: przepisy na ciasteczka do schrupania i na choinkę

2021-03-29
Kruche ciasteczka na Boże Narodzenie: przepisy na ciasteczka do schrupania i na choinkę
Autor: thinkstockphotos.com Kruche ciasteczka bardzo chętnie przygotowują i zdobią dzieci
łatwy
45 min
4

Kruche ciasteczka na Boże Narodzenie mogą służyć do jedzenia i jako ozdoby świąteczne. Same w sobie są po prostu pyszne. Udekorowane lukrem mogą się stać bajecznymi ozdobami świątecznymi do powieszenia na choince. Kruche ciasteczka, ładnie zapakowane, mogę też być  smakowitymi prezentami dla najbliższych i dalszych znajomych.

Kruche ciasteczka są tak pyszne, że mimo innych deserów przygotowywanych na Boże Narodzenie, zazwyczaj znikają najszybciej. To także fantastyczne ozdoby świąteczne, w których przygotowanie możemy zaangażować naszych najmłodszych domowników. Udekorowane białym lukrem i małymi kawałkami kandyzowanych owoców staną się smacznymi bombkami lub drobnymi upominkami dla współpracowników i dalszych znajomych wręczanymi podczas przedświątecznych spotkań.

Kruche ciasteczka przechowujemy w szczelnym metalowym lub szklanym pojemniku. Będą dobre nawet przez dwa tygodnie. Dlatego możemy je upiec  wcześniej niż resztę potraw, które przygotowuje się w ostatniej chwili.

SKŁADNIKI

  • 30 dkg mąki krupczatki
  • 20 dkg masła (1 kostka) chłodnego ale nie zbyt zimnego
  • 10 dkg cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 żółtka
  • W zależności od potrzeby ilość składników możemy proporcjonalnie zwielokrotniać.

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciasto zagnieść najszybciej jak się da lub pozwolić to zrobić robotowi ustawionemu na najwolniejsze obroty.  Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie można dodać łyżkę naprawdę zimnej wody. Idealne ciasto na kruche ciasteczka powinno odchodzić od ścianek naczynia i dać się uformować w jednolitą kulę lub dysk.
  • Zagniecione ciasto uformować w płaski dysk (łatwiej będzie nam wałkować), zawinąć w przezroczystą folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum pół godziny.
  • Odkroić kawałek ciasta (resztę ponownie zawinąć w folię i włożyć znowu do lodówki) i rozwałkować na grubość ok. 3-4mm. Wygodniej będzie wałkować ciasto na papierze do pieczenia lub na blacie delikatnie podsypanym mąką.
  • Z tak rozwałkowanego ciasta wycinamy ciasteczka w ulubionych kształtach gwiazdek, mikołajów, choinek itp. Jeśli chcemy zawiesić kruche ciasteczka na choince lub pod lampą wytnijmy teraz, przed pieczeniem, otwory na wstążeczki przy pomocy plastikowej rurki do drinków – powstanie idealny otworek umożliwiający przełożenie wstążeczki bez ryzyka popękania ciasteczka.
  • Każdą porcję ciasteczek piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez ok. 10 minut – lub do momentu aż ciasteczka będą złociste.
  • Po wyjęciu kruchych ciasteczek z piekarnika pozwólmy im spokojnie wystygnąć. Później możemy je lukrować, ozdabiać i dekorować tak jak tylko podpowiada nam wyobraźnia lub zostawić zupełnie saute – takie są najsmaczniejsze. Lukrowane ładnie wyglądają jako dekoracja.