Malinowa rolada bezowa: przepis
2021-03-31
łatwy
30 min
4
Malinowa rolada bezowa to deser pyszny i wykwintny zarazem. Kruchość bezy wraz z delikatnością serka mascarpone i aromatem dojrzałych malin zadowolą niejednego łasucha. Wypróbuj w swojej kuchni przepis na malinową roladę bezową.
Tarta brzoskwiniowo-malinowa
Ciasto malinowo-migdałowe
Sernik malinowy na zimno
Ciasto jogurtowe z malinami
Sernik malinowo-porzeczkowy
SKŁADNIKI
- 6 białek
- 30 dag drobnego cukru + 2 łyżki
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka białego octu winnego
- 1/2 kg malin
- 3 łyżki cukru pudru
- 250 g serka mascarpone
- 100 ml śmietanki 30 proc.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Blachę o wymiarach 20 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- W naczyniu ubij białka na sztywną pianę i, powoli dodając cukier, ubijaj dalej aż do uzyskania lśniącej, sztywnej masy. Na koniec dodaj mąkę i ocet i miksuj jeszcze 2 minuty.
- Masę wyłóż na papier i piecz 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 150 st.C.
- Upieczoną bezę wystudź i wyłóż na arkusz papieru do pieczenia, obsypany cukrem pudrem.
- Mascarpone zmiksuj ze śmietanką i 2 łyżkami cukru na dość sztywną masę i wymieszaj z połową malin.
- Masę wyłóż na bezę, rozsmaruj i delikatnie, pomagając sobie papierem, zwiń roladę wzdłuż dłuższego boku. Schłódź w lodówce. Resztę malin zmiksuj i polewaj nimi porcje rolady.