Ciasto WZ, czyli wuzetka na dużą blachę: przepis na wuzetkę

Ciasto WZ, czyli wuzetka na dużą blachę: przepis na wuzetkę

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Warszawska wuzetka to ciasto kultowe, które zagrało np. w filmie "Miś"

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Wuzetka to kultowe warszawskie ciasto - m.in. bohater słynnego "Misia". Warto zrobić je samodzielnie, ponieważ nie jest to skomplikowane, a gotowe wuzetki potrafią kosztować sporo. Podajemy dobry przepis na wuzetkę!

Składniki

  • ciasto:

  • 1/2 kostki margaryny

  • 1 szklanka cukru

  • 2 jajka

  • 2 łyżki dżemu

  • 3 łyżki mleka

  • 3 łyżki kakao

  • 2 szklanki mąki

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  •  

  • krem:

  • 1 margaryna

  • 1 serek waniliowy

  • 1 szklanka cukru

  • 1 cukier waniliowy

  •  

  • bita śmietana do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zmiksować margarynę z cukrem i jajkami, następnie połączyć z pozostałymi składnikami i mąką.

  • Masę wlać na blachę i piec ok. 45 minut.

  • W tym czasie przygotować krem: margarynę utrzeć z cukrem waniliowym i z serkiem.

  • Ciasto wystudzić, przeciąć na pół, przełożyć kremem i położyć drugą warstwę ciasta na krem. Udekorować bitą śmietaną.

Ocena: 2,5