Babka piaskowa - przepis na prostą babkę piaskową wielkanocną
2023-04-05
średni
60 min
4
Babka piaskowa to klasyczne ciasto ucierane, pieczone na proszku do pieczenia. Jego delikatna, „sypka”, a jednocześnie ścisła konsystencja to wynik połączenia mąki pszennej z ziemniaczaną. Jak upiec babkę piaskową wielkanocną? Podajemy sprawdzony przepis krok po kroku na prostą babkę piaskową.
SKŁADNIKI
- 150 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 200 g masła
- 200 g cukru pudru
- 4 jaja
- szczypta soli
- sok z ½ cytryny
- łyżka skórki pomarańczowej
- 3 łyżki rodzynek
- ½ opakowania proszku do pieczenia
- 3-4 łyżki kwaśnej śmietany
- tłuszcz i bułka tarta do formy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Formę posmaruj tłuszczem, oprósz bułką tartą.
- Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiej przez sito, wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
- Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę.
- Masło zmiksuj z cukrem. Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtka, a następnie po łyżce śmietany i soku z cytryny.
- Do masy maślanej dodaj mąkę i ubite białka, lekko wymieszaj; gdy składniki się połączą, dodaj bakalie.
- Ciasto przełóż do formy, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
- Piecz 30-40 minut. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest suche; jeśli tak, wyjmij ciasto z piekarnika, a gdy lekko przestygnie, wyjmij z formy.
Beszamel - lukier, który nie spływa
Polecamy również:
Babka wielkanocna - 25 przepisów na wielkanocne baby
Galeria: Babki drożdżowe