Szarlotka z całych jabłek z koglem-moglem jak w Gospodzie pod Rumianym Jabłkiem (Kuchenne Rewolucje)

Szarlotka z całych jabłek z koglem-moglem jak w Gospodzie pod Rumianym Jabłkiem (Kuchenne Rewolucje)

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ta szarlotka smakuje obłędnie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Pyszne, winne jabłka starych odmian z własnego sadu, wypełnione po brzegi koglem-moglem i upieczone w pysznym kruchym cieście. Rozkosz i rozpusta na talerzu? Owszem. Taki deser zaproponowała gościom Gospody pod Rumianym Jabłkiem Magda Gessler i trafiła nim jak zwykle w dziesiątkę.

Składniki

  • kruche ciasto

  • 1 kg niedużych kwaskowych jabłek

  • 6 żółtek

  • 12 łyżeczek cukru

  • kruszonka

  •  

  • Na kruszonkę:

  • 1 szklanka mąki

  • 3/4 szklanki cukru

  • 0,5 kostki chłodzonego masła

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zagnieć kruche ciasto według przepisu Tajemnica idealnego ciasta kruchego. Jak zrobić najlepsze ciasto kruche?

  • Jabłka obierz ze skórki i usuń z nich gniazda nasienne, podsmaż na klarowanym maśle.

  • Wysmarowaną tłuszczem blaszkę wyłóż kruchym ciastem, na nim ułóż jabłka otworem do góry.

  • Z żółtek i cukru ukręć kogiel-mogiel i wlej go po trochu do każdego jabłka.

  • Wymieszaj suche składniki kruszonki, dodaj plasterki masła i wyrób palcami kruszonkę.

  • Jabłka przykryj kruszonką i wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 220 st. C. na 40 min.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,3