Profiterolki z malinami i borówkami - pyszne ptysie na deser
Szukasz pomysłu na deser z malinami? Profiterolki to pyszne nieduże ptysie podawane z lodami i czekoladą. Z pewnością połechcą one twoje podniebienie. Jeśli uwielbiasz wypieki z malinami, wypróbuj ten prosty przepis na przepyszne ciastka ptysiowe z owocami.
Profiterolki - co to jest?
Profiterolki to niewielkie ciasteczka z parzonego ciasta, rodzaj małych ptysiów, wypełnione bitą śmietaną lub lodami i polane czekoladą. Niektórzy twierdzą, że profiterolki to tylko takie ciasteczka parzone, które wypełnione są lodami. Te z bitą śmietaną to ptysie, z kolei ciasteczka wypełnione maślanym kremem tortowym to eklerki.
Tak czy inaczej pyszne ptysiowe ciasteczka z nadzieniem cieszą podniebienia niezależnie od nazwy. Ich nadzienie można urozmaicić dodając do nich owoce, sosy lub konfitury. A miłośnicy smaków wytrawnych mogą nadziać profiterolki farszem mięsnym lub warzywny.
Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami
Malinowy deser z mascarpone i białą czekoladą
SKŁADNIKI
- CIASTO:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka wody
- 100 g masła pokrojonego w kostkę
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru
- 4 jajka
- NADZIENIE I SOS:
- 30 g borówek amerykańskich
- 300 g malin
- 4 gałki lodów waniliowych
- 100 g czekolady
- 100 ml śmietanki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Na blachę wyłóż papier do pieczenia.
- Do rondelka wlej wodę, dodaj masło oraz szczyptę soli. Podgrzewaj, aż masło się roztopi. Doprowadź do wrzenia.
- Zestaw rondelek z ognia i dodaj mąkę. Masę mieszaj drewnianą łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Do osobnej miski wbij jajka i ubijaj, tak jak na omlet. Gdy jaja są już ubite, połowę dodaj do ciasta i mieszaj, aż dokładnie się połączą. Następnie dodaj drugą część ubitych wcześniej jajek i tak samo jak wcześniej, dokładnie mieszaj, aż do momentu połączenia się składników.
- Gdy masa jest już gotowa, włóż ją do rękawa cukierniczego i wyciskaj kulki wielkości orzecha włoskiego na przygotowana wcześniej blachę.
- Ciasto włóż do piekarnika i piecz przez ok. 30 minut. Po upieczeniu wyjmij ptysie i odstaw, aby wystygły.
- W tym czasie przygotuj sos - rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i wymieszaj ze śmietanką
- Zimne ptysie przekrój na pół, a w środek włóż łyżeczkę lodów. Do głębokich talerzy wlej sos i włóż ptysie. Tak przygotowany deser udekoruj malinami oraz borówkami.