Profiterolki z malinami i borówkami - pyszne ptysie na deser

2021-03-29
Daria
Profiterolki z malinami - pyszne ptysie na deser
Autor: Shutterstock Profiterolki, czyli miniaturowe ptysie, doskonale smakują z owocami
średni
50 min
4

Szukasz pomysłu na deser z malinami? Profiterolki to pyszne nieduże ptysie podawane z lodami i czekoladą. Z pewnością połechcą one twoje podniebienie. Jeśli uwielbiasz wypieki z malinami, wypróbuj ten prosty przepis na przepyszne ciastka ptysiowe z owocami.

Profiterolki - co to jest?

Profiterolki to niewielkie ciasteczka z parzonego ciasta, rodzaj małych ptysiów, wypełnione bitą śmietaną lub lodami i polane czekoladą. Niektórzy twierdzą, że profiterolki to tylko takie ciasteczka parzone, które wypełnione są lodami. Te z bitą śmietaną to ptysie, z kolei ciasteczka wypełnione maślanym kremem tortowym to eklerki.

Tak czy inaczej pyszne ptysiowe ciasteczka z nadzieniem cieszą podniebienia niezależnie od nazwy. Ich nadzienie można urozmaicić dodając do nich owoce, sosy lub konfitury. A miłośnicy smaków wytrawnych mogą nadziać profiterolki farszem mięsnym lub warzywny.

Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami

Rolada śmietankowa z malinami

Sernik z malinowym musem

Malinowy deser z mascarpone i białą czekoladą

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Na blachę wyłóż papier do pieczenia.
  • Do rondelka wlej wodę, dodaj masło oraz szczyptę soli. Podgrzewaj, aż masło się roztopi. Doprowadź do wrzenia.
  • Zestaw rondelek z ognia i dodaj mąkę. Masę mieszaj drewnianą łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Do osobnej miski wbij jajka i ubijaj, tak jak na omlet. Gdy jaja są już ubite, połowę dodaj do ciasta i mieszaj, aż dokładnie się połączą. Następnie dodaj drugą część ubitych wcześniej jajek i tak samo jak wcześniej, dokładnie mieszaj, aż do momentu połączenia się składników.
  • Gdy masa jest już gotowa, włóż ją do rękawa cukierniczego i wyciskaj kulki wielkości orzecha włoskiego na przygotowana wcześniej blachę.
  • Ciasto włóż do piekarnika i piecz przez ok. 30 minut. Po upieczeniu wyjmij ptysie i odstaw, aby wystygły. 
  • W tym czasie przygotuj sos - rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i wymieszaj ze śmietanką
  • Zimne ptysie przekrój na pół, a w środek włóż łyżeczkę lodów. Do głębokich talerzy wlej sos i włóż ptysie. Tak przygotowany deser udekoruj malinami oraz borówkami.
MALINY. Jakie mają właściwości? Czy warto je jeść? Jak wykorzystać maliny w kuchni?
Daria