Pieczone jabłka z marcepanem - przepis z MasterChefa

2021-03-29
Zuzanna Lubart
Jabłka pieczone z miodem
Autor: Shutterstock Pieczone jabłko wyśmienicie smakuje z marcepanem i karmelem
średni
60 min
4

Wypróbuj przepis Basi Rit z "MasterChefa" na pieczone jabłka faszerowane masą marcepanową i bakaliami, polane słodko-słonym karmelem. Tym deserem Basia Ritz olśniła jurorów i została pierwszym polskim Masterchefem. Wypróbuj jej przepis na pieczone jabłka nadziewane marcepanem.

SKŁADNIKI

  • 2 jabłka
  • 100 g migdałów
  • 100 g cukru pudru
  • 4 łyżki śmietany 36%
  • 70 ml rumu lub śliwowicy
  • 3 łyżki mieszanki orzechów
  • 1 łyżeczka rodzynek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki świeżej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżeczka świeżej skórki cytrynowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 200 ml soku jabłkowego
  • 100 g fruktozy
  • 1 łyżka wody
  • 65 g masła
  • 5 łyżek śmietany 30%
  • 0,5 łyżeczki soli w kryształkach

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zagotuj wodę w czajniku. Sparz nimi migdały i odstaw na 10 minut.
  • Podgrzej 20 ml alkoholu. Ciepłym zalej rodzynki.
  • Posiekaj orzechy i wrzuć je na suchą, rozgrzaną patelnię, by wydobyć jeszcze ich aromat. Potrząsaj patelnią, by się zarumieniły, ale nie spaliły.
  • Teraz przygotuj masę marcepanową. Obierz migdały ze skórki, wysusz na papierowym ręczniku i zmiel. Dodaj cukier, śmietanę 36%, sok z cytryny, rodzynki, orzechy, skórkę otartą z pomarańczy i cytryny. Wymieszaj.
  • Jabłka umyj. Ostrożnie odetnij górne części i wydrąż gniazda nasienne. Każde jabłko natnij wokół, w połowie wysokości, dzięki czemu owoc nie pęknie podczas pieczenia. Do środka wsyp cynamon i włóż masę marcepanową.
  • Nagrzej piekarnik do 200 stopni C. Blachę do pieczenia wysmaruj masłem. Ułóż na niej jabłka. Polej sokiem jabłkowym i pozostałymi 50 ml alkoholu. Piecz 30-35 minut (lub więcej, w zależności od wielkości jabłka) aż jabłko będzie miękkie.
  • W tym czasie przygotuj karmel. Masło pokrój na kawałki. W garnku rozpuść fruktozę z wodą. Nie mieszaj. Gotuj na średnim ogniu, aż fruktoza zacznie gęstnieć i nabierze złotego koloru. Zestaw z ognia i mieszaj szybko trzepaczką, dodając masło. Na koniec dodaj śmietanę 30%, wymieszaj i posól.
  • Jabłko podawaj gorące, polane karmelem.
Zuzanna Lubart