Karpatka arbuzowa - pyszny letni deser

Karpatka arbuzowa - pyszny letni deser

Autor Zdjęcia: materiały prasowe Delecta

Karpatka arbuzowa to pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto o orzeźwiającym aromacie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Jeśli nie chcesz spędzić połowy dnia w kuchni, a myśl o pysznym deserze w ciepłe dni nie daje Ci spokoju, to świetnym i szybkim pomysłem będzie upieczenie karpatki arbuzowej. Przygotowanie ciasta zajmie zaledwie godzinę.

Składniki

  • Ciasto:

  • 1 opakowanie ciasta karpatka Delecta

  • 250 ml wody

  • 125 g margaryny

  • 4–5 jaj (w zależności od wielkości)

  •  

  • Nadzienie:

  • ćwiartka średniego arbuza – 500 ml

  • 200 g masła lub margaryny

  •  

  • Dekoracja:

  • 1 łyżka cukru pudru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wodę gotujemy z margaryną i dodajemy zawartość torebki z ciastem karpatka Delecta, rozcierając masę.

  • Po jej schłodzeniu wbijamy jajka i miksujemy je na najwyższych obrotach przez 5 minut.

  • Masę przekładamy do 2 wyłożonych papierem do pieczenia blaszek i rozsmarowujemy ją.

  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza i pieczemy około 25 minut do uzyskania złocistego koloru.

  • Arbuza obieramy ze skóry, wyjmujemy pestki i miksujemy go za pomocą blendera aż do uzyskania gładkiej masy (tak, aby powstało około 500 ml soku).

  • Następnie, mieszamy zawartość torebki z kremem z niewielką ilością, a pozostały sok gotujemy.

  • Do gotującego się soku wlewamy proszek i gotujemy chwilę, energicznie rozcierając ewentualne grudki.

  • Później krem studzimy i miksujemy z miękkim tłuszczem.

  • Na dolną warstwę wystudzonego ciasta wykładamy przygotowany krem i przykrywamy górną warstwą ciasta.

  • Na koniec posypujemy karpatkę cukrem pudrem.

Ocena: 4,3