Karpatka arbuzowa - pyszny letni deser
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Jeśli nie chcesz spędzić połowy dnia w kuchni, a myśl o pysznym deserze w ciepłe dni nie daje Ci spokoju, to świetnym i szybkim pomysłem będzie upieczenie karpatki arbuzowej. Przygotowanie ciasta zajmie zaledwie godzinę.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 1 opakowanie ciasta karpatka Delecta
- 250 ml wody
- 125 g margaryny
- 4–5 jaj (w zależności od wielkości)
- Nadzienie:
- ćwiartka średniego arbuza – 500 ml
- 200 g masła lub margaryny
- Dekoracja:
- 1 łyżka cukru pudru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wodę gotujemy z margaryną i dodajemy zawartość torebki z ciastem karpatka Delecta, rozcierając masę.
- Po jej schłodzeniu wbijamy jajka i miksujemy je na najwyższych obrotach przez 5 minut.
- Masę przekładamy do 2 wyłożonych papierem do pieczenia blaszek i rozsmarowujemy ją.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza i pieczemy około 25 minut do uzyskania złocistego koloru.
- Arbuza obieramy ze skóry, wyjmujemy pestki i miksujemy go za pomocą blendera aż do uzyskania gładkiej masy (tak, aby powstało około 500 ml soku).
- Następnie, mieszamy zawartość torebki z kremem z niewielką ilością, a pozostały sok gotujemy.
- Do gotującego się soku wlewamy proszek i gotujemy chwilę, energicznie rozcierając ewentualne grudki.
- Później krem studzimy i miksujemy z miękkim tłuszczem.
- Na dolną warstwę wystudzonego ciasta wykładamy przygotowany krem i przykrywamy górną warstwą ciasta.
- Na koniec posypujemy karpatkę cukrem pudrem.