Ciasto truskawkowe z kruszonką - sprawdzony przepis

Ciasto truskawkowe z kruszonką - sprawdzony przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Prosty przepis na ciasto truskawkowe z kruszonką

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Sezon na świeże, pachnące truskawki nie trwa cały rok, dlatego warto korzystać z jego dobrodziejstwa. Ciasto truskawkowe z kruszonką jest bardzo łatwe w przygotowaniu i z pewnością zadowoli każdego łasucha. Sprawdź, jak je zrobić krok po kroku.

Składniki

  • 80 dag truskawek

  • 20 dag miękkiego masła

  • 20 dag cukru pudru

  • 25 dag mąki

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 4 jajka

  • kruszonka: 15 dag mąki, 75 g masła, 75 g cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przygotować kruszonkę. Na małym ogniu na patelni roztopić masło, dodać cukier, potem mąkę, wymieszać i ostudzić.
  • Ucierać masło z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę przez przynajmniej 8 minut. Nie przerywając ucierania, dodawać po jednym jajku, w około 3-minutowych odstępach.
  • Następnie dodawać po kilka łyżek mąki z proszkiem do pieczenia i miksować już na mniejszych obrotach do połączenia się składników.
  • Ciasto przełożyć do nasmarowanej masłem formy. Na wierzchu rozłożyć truskawki. Posypać kruszonką.
  • Piec przez ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Ocena: 0