Ciasto śliwkowe z bezą cynamonową

Ciasto śliwkowe z bezą cynamonową

Autor Zdjęcia: materiały prasowe Delecta

Ciasto śliwkowe z bezą cynamonową to pokusa nie do odparcia.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Lato trwa w najlepsze, a wraz z nim dookoła pełno jest dojrzałych i pysznych owoców, którym trudno się oprzeć. A jeszcze trudniej opszeć się pysznym owocowym deserom. Dziś proponujemy ciasto śliwkowe z bezą cynamonową.

Składniki

  • 1 opakowanie bezy Delecta

  • 125 ml zimnej wody

  • 1 opakowanie migdałów blanszowanych Bakalland

  • 2 łyżeczki cynamonu

  • Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 1 szklanka cukru

  • 250 g masła

  • 4 jajka

  • szczypta soli

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta

  • ½ opakowania cukru wanilinowego Delecta

    500 g śliwek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wszystkie składniki ciasta oprócz jabłek dokładnie mieszany

  • Gotowe ciasto przekładamy na formę.

  • Jabłka kroimy na kawałki i dodajemy do ciasta.

  • Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 st. C.

Ocena: 2,6