Chleb dyniowy: doskonały na słodko i słono [przepis]

2023-10-23
Magdalena Chajko
Chleb dyniowy: doskonały na słodko i słono [przepis]
Autor: Shutterstock Chleb z dodatkiem dyni doskonale smakuje zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami
średni
80 min
4

Dieta wegetariańska

Samodzielnie upieczony chleb dyniowy to wspaniały pomysł na jesienne śniadanie. Pyszny, puszysty, pachnący - doskonały do kanapek. Kromka dyniowego chlebka muśnięta kremowym masłem, z kleksem domowej konfitury zachwyci każdego. Również w połączeniu ze słonymi składnikami chleb dyniowy stworzy znakomity duet. Podajemy przepis na 2 foremki keksowe.

SKŁADNIKI

  • ½ małej dyni (o średnicy ok. 15-20 cm)
  • od ½ do 1 kg mąki pszennej (uzależnione od ilości dyni)
  • 5 dag drożdży
  • ½ szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 białko
  • tłuszcz i bułka tarta do foremek
  • opcjonalnie: pestki dyni lub słonecznika

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Najlepiej dzień wcześniej przygotować dynię. Umyć, obrać ze skórki i pokroić na niewielkie kawałeczki. Wrzucić do garnka z niewielką ilością oliwy lub wody i ugotować do miękkości. Porządnie odcedzić, np. na sicie, pozostawiając na kilka godzin lub na całą noc. Odcedzoną pulpę zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito.
  • Drożdże wymieszać z łyżką cukru, mlekiem i łyżką mąki i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.
  • Do dużej miski przesiać część mąki, sól, resztę cukru i dynię. Wlać rozczyn z drożdży i wyrabiać ciasto przez 5 -10 minut, dodając tyle mąki, aby nie przylepiało się do dłoni.
  • Gdy ciasto będzie miękkie i sprężyste, uformować kulę, włożyć do miski i przykryć lnianą ściereczką. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
  • Po wyrośnięciu ciasto wyjąć z miski na blat, dodać ewentualnie pestki dyni lub słonecznika i wyrabiać jeszcze przez chwilę.
  • 2 nieduże foremki keksowe wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Przełożyć ciasto do foremek i odstawić na 15 min. Przed pieczeniem posmarować rozmącanym białkiem z małą ilością wody.
  • Ciasto piec w temperaturze 200ºC przez 10 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 st. C. i piec jeszcze przez 30 minut. Pod koniec pieczenia jeszcze raz posmarować białkiem, żeby skórka była świecąca i chrupiąca.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!

Zajrzyj do naszej galerii poniżej i dowiedz się, jakie dania możesz przygotować z dyni

Magdalena Chajko