Bułeczki maślane przepis
Składniki:
4 szklanki mąki pszennej,
szklanka mleka,
1/3 szklanki cukru,
2 jaja,
4 łyżki masła,
3 dag drożdży,
szczypta soli.
Do posmarowania bułeczek: 1 całe jajo, 3 łyżki mleka
Zrób zaczyn: rozetrzyj drożdże z łyżką cukru, wymieszaj z połową szklanki letniego mleka i postaw w cieple, by wyrósł.
Jaja ubij z resztą cukru.
Do przesianej mąki dodaj wyrośnięty zaczyn, resztę mleka, ubite z cukrem jaja, stopione masło i sól. Wyrób ciasto, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Gdy podwoi swoją objętość, znowu krótko je wyrób.
Potem odrywaj ciasto po kawałku i formuj bułeczki o średnicy około 6 cm. Ułóż je na natłuszczonej blasze, posmaruj z wierzchu jajem rozbitym z mlekiem. Piecz przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
Chleb Graham
Składniki:
2,5 szklanki mąki pszennej,
2,5 szklanki mąki pszennej razowej,
2 szklanki mleka,
4 dag drożdży,
pół szklanki oleju roślinnego do pieczenia,
łyżeczka soli
Przygotuj zaczyn: zmieszaj dokładnie oba rodzaje mąki. Wkrusz drożdże, wlej szklankę letniego mleka i dobrze wszystko wymieszaj. Oprósz rozczyn mąką, przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, by wyrósł.
Gdy rozczyn zacznie pękać, dodaj pozostałe letnie mleko, olej i sól. Wyrabiaj tak długo, aż ciasto będzie odchodziło od ręki i zaczną się w nim pojawiać pęcherzyki powietrza. Na około 30 minut odstaw do wyrośnięcia.
Potem połóż ciasto na posypanej mąką stolnicy i uformuj z niego bochenek. Niech w cieple poleży jeszcze 20-25 minut.
W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. C. Wstaw do niego oprószony mąką bochenek i piecz około 45 minut.
Razowiec
Składniki:
90 dag mąki pszennej,
30 dag mąki żytniej,
16 łyżek mąki pszennej razowej,
2 łyżki otrąb pszennych,
ćwierć łyżeczki soli,
łyżka oleju
Zrób zaczyn: 8 łyżek mąki pszennej razowej wymieszaj z 6 łyżkami wody, przykryj papierem ponakłuwanym widelcem i odstaw na 4-5 dni w ciepłe miejsce. Dwa razy w ciągu doby wymieszaj zaczyn. Gdy zrobi się lekko kwaśny i zaczną się w nim pojawiać pęcherzyki powietrza, dodaj 8 łyżek mąki pszennej razowej i 5 łyżek wody, wymieszaj, przykryj papierem i przez noc trzymaj w cieple.
Wymieszaj mąkę pszenną, żytnią oraz sól i wsyp do zaczynu. Wymieszaj i wyrabiaj całość, dolewając po trochu 2 szklanki letniej wody.
Zawiń ciasto w wilgotną ściereczkę i trzymaj w cieple przez 2 godziny.
Następnie znowu powyrabiaj ciasto i przełóż je do wysmarowanej olejem i oprószonej otrębami formy. Po wierzchu posyp chleb otrębami i odstaw na 4 godziny w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto wyrośnie, wstaw je do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 st. C. Po kwadransie zmniejsz temperaturę do 170 st. C i piecz jeszcze przez godzinę.
Chleb bezglutenowy
Składniki:
40 g świeżych drożdży,
1 łyżeczka cukru,
1 szklanka wody lub mleka,
240 g mąki kukurydzianej,
30 g mąki sojowej,
1 łyżka odżywki dla dzieci Humana,
pół łyżeczki soli
Zrób zaczyn: szklankę mleka lub wody wymieszaj z drożdżami i cukrem. Odstaw w ciepłe miejsce.
Wymieszaj resztę składników, a gdy zaczyn zacznie rosnąć, dodawaj je stopniowo. Drewniana łyżką wyrabiaj ciasto tak długo, aż będzie gładkie. Przykryj lnianą ściereczką i zostaw do wyrośnięcia.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. C. Posmaruj formę tłuszczem i przełóż do niej wyrośnięte ciasto. Włóż je do piekarnika.
Po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 170 st. C i piecz jeszcze przez 25 minut.
Pod koniec pieczenia możesz lekko posmarować ciasto po wierzchu mlekiem lub wodą.
Zobacz, jak zrobić domowy chleb