Zakwas na barszcz czerwony: jak zrobić? Sprawdzony przepis [WIDEO]

Zakwas na barszcz czerwony: jak zrobić? Sprawdzony przepis [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zakwas na barszcz czerwony należy przygotować odpowiedni wcześniej - na kilka dni przed Wigilią.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Barszcz z uszkami to obowiązkowe danie na kolacji wigilijnej. Zamiast kupować gotowy w kartonie przygotuj barszcz samodzielnie. Najpierw jednak zrób zakwas, bo barszcz czerwony na zakwasie jest naprawdę bezkonkurencyjny. Podajemy przepis na zakwas do wigilijnego barszczu.

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Obrane i pokrojone w plasterki buraki i pozostałe warzywa włożyć do dużego słoja, dodać chrzan, kminek, czosnek i przyprawy.

  • Zalać całość letnią, przegotowaną wodą, tak aby była przykryta. Na wierzch położyć kromkę chleba.

  • Słój nakryć gazą, trzymać w ciepłym miejscu przez 5-6 dni.

  • Po tym czasie zebrać kożuch, kwas przelać do czystych butelek, szczelnie zamknąć. Przechowywać w lodówce.

tip dnia

Zakwas do barszczu czerwonego możesz przygotować sporo wcześniej, rozlać do butelek i przez kilka miesięcy trzymać w lodówce.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4