Smakowity barszcz buraczany z wkładką po podlasku

Smakowity barszcz buraczany z wkładką po podlasku

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Pikantny esencjonalny i bardzo smaczny barszcz buraczany po podlasku to marzenie każdego wielbiciela dobrej kuchni. Do tego mnóstwo warzyw i wędlin, które podnoszą wartość odżywczą zupy. 

Składniki

  • 2 l rosołu wołowego

  • 400 g buraków czerwonych

  • 100 g boczku wędzonego

  • 100 g szynki lub innej wędliny

  • 100 g cienkich parówek

  • 1 cebula

  • 1 pietruszka

  • 2 marchewki

  • 2 łyżki oleju lub masła klarowanego

  • 150 g kapusty włoskiej lub białej

  • 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego

  • 100 ml śmietany

  • 1 listek laurowy

  • 3-5 ziaren pieprzu czarnego

  • do smaku: sok z cytryny, sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Buraczki umyć, oczyścić, opłukać, zalać wrzącą wodą, ugotować. Potem wyjąć, obrać, pokrajać w paseczki.

  • Boczek ugotować w rosole wołowym, wyjąć, pokroić w kostkę razem z szynką i obranymi z osłonek parówkami.

  • Cebulę, pietruszkę i marchew obrać, umyć, pokroić: cebulę w kostkę, a pozostałe warzywa w paseczki.

  • Cebulę podsmażyć, dołożyć do niej marchew i pietruszkę, chwilę poddusić.

  • Następnie wszystkie warzywa dodać do rosołu.

  • Kapustę włoską pokroić w kostkę i również dodać do zupy. Doprowadzić do wrzenia, następnie gotować jeszcze 15 minut.

  • Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy, buraczki, boczek, wędlinę, parówki i śmietanę, doprawić do smaku.

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelceKup online

Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem! Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

 

Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,5