Babka marmurkowa - przepis Gai Kuroń

Babka marmurkowa - przepis Gai Kuroń

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Babka marmurkowa to efektowne i zawsze udane ciasto. Do tego absolutnie przepyszne. Puszyste wnętrze skrywa dwa rodzaje ciasta, waniliowego wymieszanego z czekoladowym. Babkę marmurkową poleca Gaja Kuroń, córka Macieja Kuronia, szef kuchni trzeciego stopnia, uczestniczka VI edycji MasterChefa. 

Składniki

  • 200 g masła

  • 200 g cukru

  • 3 jajka

  • 375 g mąki pszennej

  • 150 ml mleka

  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 50 g kakao

Przygotowanie krok po kroku:

  • Piekarnik rozgrzej do temperatury 190°C.

  • Ubij masło z cukrem i ekstraktem waniliowym na puszystą masę, następnie dodawaj pojedynczo jajka, cały czas mieszając. M

  • ąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodawaj porcjami do powstałej masy, nie przerywając mieszania.

  • Na koniec wlej mleko, wymieszaj.

  • Formę z tuleją o średnicy ok. 25 cm wysmaruj masłem. Wlej do foremki połowę ciasta.

  • Do pozostałej części dodaj kakao i dokładnie wymieszaj. Tak powstałą masę przełóż do formy z pozostałym ciastem. Przemieszaj spiralnie obie warstwy ciasta, tak aby kolory delikatnie się ze sobą połączyły.

  • Piecz 60-70 minut, do „suchego patyczka”. Babę podawaj polaną lukrem lub posypaną cukrem pudrem.

Ocena: 3,4