Nalewka z jeżówki purpurowej - przepis

2021-03-29
Nalewka z jeżówki purpurowej
Autor: thinkstockphotos.com Nalewki lecznicze, takie jak nalewka z jeżówki purpurowej, są specjałami znanymi od wieków
łatwy
15 min
4

Nalewka z jeżówki purpurowej pomaga w przeziębieniu, grypie, ogólnym osłabieniu i złym samopoczuciu, szczególnie w okresie przesilenia jesienno-zimowego i na wiosnę. Stosowanie ciągłe nie powinno trwać dłużej niż 6 tygodni. Podajemy przepis na korzystną dla zdrowia nalewkę z jeżówki purpurowej.

SKŁADNIKI

  • 100 g zmielonego, wysuszonego korzenia lub ziela jeżówki purpurowej
  • 500 ml 40-proc. wódki lub 70-proc. spirytusu (w tym przypadku rozcieńcz nalewkę po ekstrakcji 1 i 1/4 szklanki przegotowanej wody)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jeżówkę zalej alkoholem. Naczynie z nią szczelnie zamknij i postaw w ciepłym zaciemnionym miejscu. Przechowuj przez dwa tygodnie, codziennie wstrząsając zawartością 2 razy.
  • Następnie nalewkę zlej, a pozostały osad przecedź przez kawałek płótna.
  • Jeśli płyn nie jest klarowny, czynność należy powtórzyć. Resztę płynu wyciśnij ze szmatki i dolej do nalewki.