Nalewka na suszonych owocach: przepis na nalewkę na suszu owocowym
2021-08-31
łatwy
20 min
4
Nalewka na suszonych owocach smakuje mieszanką owoców przesiąkniętych dymnym orzechowym aromatem. Starokawalerska nalewka, jak nazywają ją stare książki kucharskie, świetnie pasuje do wędzonych wędlin i ciężkich mięs. Nalewka na suszu jest nalewką wytrawną, niczym nie słodzoną. Delikatny posmak słodyczy pochodzi z naturalnych cukrów uwolnionych podczas maceracji suszu owocowego.
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
SKŁADNIKI
- 200 g rodzynków
- 300 g suszonych śliwek (nie wędzonych)
- 300 g suszonych jabłek
- 300 g suszonych gruszek
- 300 g suszonych moreli
- 300 g suszonych fig
- 1 łyżka posiekanych włoskich orzechów
- 150 ml winiaku
- 150 ml rumu
- 500 ml wódki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Po opłukaniu i osuszeniu wrzucać kolejno owoce do gąsiorka, każdą ich warstwę przysypując rodzynkami i orzechami i skrapiając winiakiem i rumem.
- Całość zalać wódką, szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne, chłodne miejsce.
- Po dwóch miesiącach przefiltrować nalew przez bibułę filtracyjną, rozlać do butelek i zakorkować.
- Nalewka jest gotowa po trzech miesiącach dojrzewania w piwnicy.
Nalewki domowe