Likier morelowy

Likier morelowy

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Morele pachną dojrzałym słońcem.

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Łagodny zapach moreli, ich piękno i soczyste, słodkie wnętrze chce się zatrzymać na długie zimowe wieczory. Można z nich zrobić dżemy i konfitury, ale także likier, który ogrzeje nas aromatem lata w długie zimowe wieczory. Morelowy likier zazwyczaj pije się do czarnej kawy. Jest bardzo popularny w wiedeńskich kawiarniach, gdzie podaje się go w małych kieliszkach. Także w Polsce ma swoich zagorzałych zwolenników. Polecamy ten przepis, każdemu kto lubi pachnące owocami lato.

Składniki

  • 1 kg moreli

  • 1/2 litra wódki czystej

  • 80 dag cukru

  • po 80 ml brandy (lub koniaku) i rumu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Owoce myjemy, kroimy na połówki i usuwamy pestki.

  • Układamy je w słoju i zalewamy wódką. Słój szczelnie zakręcamy i odstawiamy na 6 tygodni w ciemne miejsce.

  • Po 6 miesiącach alkohol przecedzamy (owoce można np. zmiksować i użyć jako warstwę tortu dla dorosłych lub do polania lodów).

  • Z cukru oraz 1 i 1/2 szklanki (375 ml) wody gotujemy syrop. Gdy wystygnie, łączymy go z alkoholem.

  • Dolewamy rum i brandy. Likier odstawiamy na 4 tygodnie, po czym ostrożnie (by szumowiny zostały na dnie) przelewamy do butelki. Butelkę korkujemy i opisujemy.

Adrianna Stawska, beszamel.se.pl