Klasyczne Mojito: przepis. Jak zrobić klasyczne Mojito? Poradnik barmana amatora
2021-03-29
łatwy
10 min
4
Większość z nas już chyba wie jak przyrządzić Mojito, ale dziś dokładnie omówimy każdy etap przygotowania po to, żeby zobaczyć co możemy zrobić w celu urozmaicenia i podkreślenia smaków tego klasycznego drinka.
Polecamy także Madlerowanie lub wygniatanie: co to jest? Na czym polega madlerowanie [WIDEO]
SKŁADNIKI
- 1/2 limonki
- 2-3 łyżeczki cukru
- ok. 6 listków świeżej mięty
- 40 ml lekko starzonego rumu
- woda gazowana
- oraz
- wysoka szklanka na drinka
- nóż
- muddler / tłuczek barmański
- jigger lub miarka kuchenna
- łyżka barmańska
- kruszony lód
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotuj limonkę: dokładnie ją umyj i sparz we wrzątku. Następnie delikatnie ją wygnieć.
- Odkrój "końce" limonki, postaw ją w pionie na płaskiej części i przekrój na pół.
- Z połówki limonki wykrój kręgosłup (zawiera dużo goryczy). Następnie pokrój limonkę na mniejsze części.
- W wysokiej szklance umieść pokrojone cząstki limonki, dodaj 2-3 łyżeczki cukru i wygnieć muddlerem.
- Dodaj liście mięty i delikatnie (!!!) ponownie wygnieć muddlerem.
- Uzupełnij szklankę kruszonym lodem.
- Dodaj 40 ml rumu. Zamieszaj wszystko łyżką barmańską.
- Ponownie dodaj kruszonego lodu i uzupełnij wodą gazowaną.
- Smacznego! Twoje klasyczne Mojito jest gotowe!