Jak powstaje prawdziwe piwo?
Prawdziwe piwo powstaje z jęczmienia, rzadziej pszenicy lub żyta. Zanim jednak z zawartości zbożowego kłosa powstanie aromatyczny napój, ziarna muszą przejść kilka etapów przeobrażeń. Przeczytajcie o tym, przez co musi przejść zboże, aby trafić do waszych gardeł pod postacią popularnego trunku. Sprawdź, jak się robi prawdziwe piwo.
Spis treści
Wytwarzanie słodu
Najpierw zboże musi zakiełkować, dlatego musimy je lekko zamoczyć. Przez kilka dni, na ogół około trzech, czekamy, aż ziarna zaczną wydzielać odpowiednie enzymy. Potem kiełkujące już jęczmienne ziarenka zalewamy wodą i znów pozostawiamy – na około tydzień. Po tym czasie należy je wysuszyć. Ta wysuszona substancja to słód, z której będziemy produkować prawdziwe piwo.
Warzenie piwa
Kolejnym etapem piwnej procedury jest warzenie złotego napoju. Przygotowany wcześniej słód zalewamy wodą, a następnie filtrujemy, w wyniku czego wydziela się z niego część płynna, nazywaną brzeczką. Potem brzeczkę gotujemy, dodajemy do niej drożdże i czekamy na fermentację. Od momentu, kiedy znajdujące się w tej masie cukry rozłożą się na dwutlenek węgla i alkohol, piwo musi jeszcze leżakować od kilku do kilkunastu tygodni.
Klarowanie i filtracja
Te tygodnie to czas, w którym piwo klaruje się, nabiera charakterystycznej barwy i smaku. Potem – w zależności od tego, jaki efekt producent piwa chce uzyskać – złocisty napój jest poddawany, lub nie, filtracji. Służy ona usunięciu zawiesiny, rozmaitych nieczystości i uzyskaniu przejrzystego trunku.