Domowa sangria owocowa - hiszpański sposób na ochłodę

Domowa sangria owocowa - hiszpański sposób na ochłodę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Domowa sangria owocowa - hiszpański sposób na ochłodę

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

W letnie, upalne wieczory warto sięgnąć po szklaneczkę sangrii. Pije się ją zawsze schłodzoną, w niewielkich szklankach, żeby nie zdążyła się ogrzać. Doskonale gasi pragnienie.

Składniki

  • 2 duże pomarańcze

  • 1/2 limonki

  • 1/2 cytryny

  • 2 nektarynki

  • 1 jabłko

  • 100 ml soku pomarańczowego

  • 1 litr czerwonego wina lekko schłodzonego

  • 30 ml likieru pomarańczowego lub innego owocowego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z połówki cytryny wycisnąć sok. Limonkę, pomarańcze, jabłko, nektarynki pokroić na drobne kawałki. Owoce posypać cukrem i odstawić na 5 minut, a następnie polać sokiem z cytryny, sokiem pomarańczowym i likierem.

  • Wymieszać i odstawić do lodówki na 20 minut. Dolać schłodzone wino.

  • Sangrię najlepiej podawać z kostkami lodu.