Zupa z zielonej soczewicy z grzankami

2021-03-29
Zupa z zielonej soczewicy z grzankami
Autor: thinkstockphotos.com Pożywna i smaczna zupa z zielonej soczewicy dodaje energii na resztę dnia. 
łatwy
30 min
4

Pikantna zupa z zielonej soczewicy z grzankami to dobre danie na chłodniejsze dni. Chili i czosnek rozgrzewają i chronią przed infekcjami, a soczewica syci. Zupę można podawać z grzankami lub dla mięsożerców ze skwarkami boczku. 

SKŁADNIKI

  • 200 g soczewicy zielonej
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 mała cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • pół papryczki chili lub pół łyżeczki suszonej papryki chili
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz
  • majeranek świeży lub suszony
  • listek laurowy
  • 3 kromki chleba pełnoziarnistego na grzanki
  • olej do usmażenia grzanek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i cebulę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę lub rozcieramy z solą. Chili pozbawiamy pestek i drobno siekamy.
  • Soczewicę płuczemy pod bieżącą wodą 
  • Cebulę podsmażamy na oliwie. Gdy cebula się zeszkli dodajemy czosnek i chili. Smażymy 1-2 minuty.
  • Następnie dodajemy ziemniaki, marchewkę i przepłukaną soczewicę. Potem dodajemy sól, pieprz i majeranek. Smażymy razem.
  • Po chwili zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości pod przykryciem 25-30 min. 
  • W międzyczasie przygotowujemy grzanki: chleb kroimy w kosteczkę, na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżkę oleju i wrzucamy chleb, mieszamy tak aby obtoczyć każdy kawałek w tłuszczu, smażymy do zrumienienia.
  • Zupę podajemy z grzankami i świeżym majerankiem.