Zupa gulaszowa: przepis na pyszną zupę

2022-02-21
M. K.
Zupa gulaszowa: przepis
Autor: Shutterstock Pyszna zupa gulaszowa.
łatwy
30 min
4

Zupa gulaszowa to tradycyjna węgierska potrawa, która przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom smaku i aromatu papryki. Jest niezwykle smaczna, a do tego bardzo sycąca. Sprawdź jak ją przygotować.

SKŁADNIKI

  • 400 g wołowiny
  • 2 czerwone papryki
  • słodka papryka (można zastąpić 1 łyżką papryki w proszku)
  • 5 średniej wielkości ziemniaków
  • duża cebula
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 pomidory
  • ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1,5 litra wody
  • natka do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso pokrojone w kostkę oprószyć solą i pieprzem. Usmażyć na smalcu, przełożyć do garnka.
  • Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tej samej patelni, na której było smażone mięso, również dołożyć do garnka.
  • Papryki pokroić w kostkę i dodać do mięsa i cebuli. Zalać wszystko wodą i doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i przykryć pokrywką. 
  • Po 30 minutach duszenia dodać pozostałe składniki i gotować jeszcze przez 30 minut.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?
M. K.