Zupa gulaszowa: przepis na pyszną zupę
2022-02-21
łatwy
30 min
4
Zupa gulaszowa to tradycyjna węgierska potrawa, która przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom smaku i aromatu papryki. Jest niezwykle smaczna, a do tego bardzo sycąca. Sprawdź jak ją przygotować.
SKŁADNIKI
- 400 g wołowiny
- 2 czerwone papryki
- słodka papryka (można zastąpić 1 łyżką papryki w proszku)
- 5 średniej wielkości ziemniaków
- duża cebula
- 2 łyżki smalcu
- 2 pomidory
- ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki kminku
- sól i pieprz do smaku
- 1,5 litra wody
- natka do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso pokrojone w kostkę oprószyć solą i pieprzem. Usmażyć na smalcu, przełożyć do garnka.
- Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tej samej patelni, na której było smażone mięso, również dołożyć do garnka.
- Papryki pokroić w kostkę i dodać do mięsa i cebuli. Zalać wszystko wodą i doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i przykryć pokrywką.
- Po 30 minutach duszenia dodać pozostałe składniki i gotować jeszcze przez 30 minut.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?