Siemieniotka czyli zupa z siemienia lnianego
2021-11-18
łatwy
30 min
4
Siemię lniane kojarzymy bardziej z kisielkiem na żołądek niż bazą do zupy. Niesłusznie bo staropolska siemieniotka - czyli zupa na bazie siemienia lnianego i mleka - jest nie tylko zdrowa, ale i smaczna.
SKŁADNIKI
- 250 g siemienia
- 1 cebula
- 4 szklanki mleka
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- cukier
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Siemię zalać 1 l wody i gotować co najmniej 2 godziny. Po tym czasie dodać pokrojona w talarki cebulę i przyprawić solą i cukrem.
- Zupę odcedzić, gdy ziarenka zaczną pękać, a następnie zbledowac i rozprowadzić gorącym mlekiem.
- Z mąki i masła zrobić jasną zasmażkę i dodać do zupy, wymieszać, w razie potrzeby doprawić do smaku.
- Podawać z ugoto9waną na sypko kaszą gryczaną.